עצירות היא מצב בו ישנה ירידה בתדירות היציאות, או שהן מעוררות אי נוחות (בגלל צואה קשה למשל) או שתכיפותן קטן מהרגיל, העצירות היא יחסית ותלויה בהרגשת האדם.
יכולה להיות מושפעת מתזונה, פעילות גופנית, הרגלי התרוקנות לא נכונים או תרופות המאטות את תנועת המעי, שימוש במשלשלים או חוקנים.
הצואה יכולה להיות נוקשה, יבשה או רכה. מלווה בכאב או לא, עם תחושת חוסר התרוקנות מלאה.
כאשר אנחנו מתאפקים לעיתים קרובות תנועת המעיים נפגעת והמעי הופך עצל וכך נוצרת עצירות מתוך הרגל שנוצר מנסיבות החיים, הקשורות גם להיבטים נפשיים שיש להתייחס אליהם.
דוגמא לכך ניתן לראות במצבים של התאפקות כרונית בשל אי התפנות סדירה כמו בשירות הצבאי בו התנאים לא תמיד מאפשרים, או בגלל ענייני נקיון, סטריליות ואלמנטים פסיכולוגיים המשפיעים על היכולת להתרוקן.
עצירות מתמשכת משפיעה על בריאות המעי.
צואה שנמצאת זמן רב בתוך הגוף מאפשרת התרבות של חיידקים ופטריות שונים במעי, עלולה לגרום לדיברטיקוליטיס, טחורים, פיסורה עייפות, כולסטרול גבוה, רגישויות וגירויים בעור בשל ספיגה חוזרת של רעלים אל מחזור הדם או פעילות חיידקית שלילית במעיים שעלולה להתפתח למחלות דלקתיות שונות.
סיבה שכיחה נוספת היא חולשה כללית של רצפת האגן למשל אחרי לידות מרובות, זקנה או גנטיקה חלשה.
תופעות לוואי נוספות הנגרמות מעצירות היא גזים, נפיחות, חוסר נוחות כללית באזור הבטן ולעיתים גם כאב.
עצירות נחלקת ל2 מצבים :
אקוטית: בדרך כלל זו תהיה עצירות על רקע שינוי תזונתי או ירידה בכמות הפעילות הגופנית והיא תהיה מורגשת כבר באותו יום בה לא הייתה התפנות.
כרונית: יכולה להתחיל כאקוטית ולהמשיך כחלק מהשגרה במשך חודשים ואף שנים.
סיבות לעצירות כרונית יכולות להיות שונות ומגוונות למשל : תת פעילות של בלוטת התריס, ירידה בהתכווצויות במעי הגס כמו בסינדרום המעי הרגיש, אי נוחות להתפנות במקומות ציבוריים, תרופות שונות ועוד.
הטיפול הטבעי בעצירות:
בנטורופתיה שמים דגש על התפנות יומיומית סדירה, כאשר אין התפנות מעל יממה – זוהי עצירות.
העצירות היא גורם להצטברות רעלים בגוף המזיקים לכל המערכות ומשפיעות על תפקודם. לכן חשוב לקחת את הנושא ברצינות ולנסות לפתור אותו באמצעים טבעיים ולא בשימוש קבוע בחומרים משלשלים.
חשוב להבין כי שימוש קבוע בחומרים משלשלים כמו סוגי תה מסוימים הנמכרים ללא מרשם גורמים למעי עצל ולפגיעה ברירית המעי, פוגעים ביכולת הספיגה, מביאים לאובדן דם, נוזלים, חלבונים, מינרלים וויטמינים ויש לכך השלכות רחבות טווח ככל שמתקדמים עם הגיל.
בסוגי התה הזה יש צמחים שכל מטרתם הוא להביא לזרוז יציאות ולשלשול והוא אינו עובד על הרזיה בטווח הארוך! זהו מיתוס מזיק ביותר.
במה אפשר להעזר כדי להקל על מצבי עצירות כעזרה ראשונה?
משלשלי נפח – התיוג של צמחים אלו כמשלשלים הוא תיוג מטעה כיוון שלא מדובר על משלשלים במלוא מובן המילה אלא על חומר שהופך לרירי ומעלה את נפח הצואה, עוזר לה להחליק החוצה על ידי גירוי ההתכווצויות הטבעיות של המעי.
נפח צואה גדול משמעה תנועה קלה יותר, הם פועלים באיטיות ובעדינות ונחשבים לאמצעי הבטוח ביותר כדי לתת מענה ליציאות סדירות.
חשוב – להרבות בשתיה כאשר משתמשים במשלשלי נפח כדי לא ליצור פקק ולהחמיר את העצירות. ללא שתיה מספקת לא תהיה הטבה!
משלשלי נפח לדוגמא : סובין מכל הסוגים, פסיליום, גואר גאם הם אינם מחליפים אכילת פירות וירקות אלא כתוספת.
שמן כתוסף מרכך – ברפואה הקונבציונאלית משתמשים בשמן פארפין או בשמו האחר – שמן מינרלי – שהוא תוסף סינטטי המופק מאותו חומר אותו מפיקים וזלין. הבעייתיות איתו היא שהוא מפחית את יכולת הגוף לספוג ויטמינים מסיסי שמן והוא יכול חלילה לטפטף מהחלחולת (החלק האחרון במעי הגס).
ולכן נעדיף תמיד!!! שמנים צמחיים רגילים הם עושים בדיוק את אותה העבודה מבלי להזיק לגוף ומבלי לגרום לתלות.
הרגלים שנרצה לאמץ בזמן עצירות:
תפריט עשיר בסיבים, שתיה מרובה של מים, הרגלי יציאה סדירים מידי יום ללא הסחות דעת כמו: עיתון, ספר, סמארטפון או כל הסחת דעת אחרת, פעילות גופנית סדירה.
זמני ארוחות ויציאות קבועים – חשוב להקפיד על כך ככל הניתן בהתאם לאורח החיים, כאשר אנחנו מסדרים את הארוחות ואוכלים בשעות קבועות כך יותר קל לגוף להתכוונן לשעה קבועה להתפנות.
תנוחת כריעה: ישיבה בתנוחה נכונה היא קריטית ליציאות תקינות, אני ממליצה בחום על שרפרף או כסא ייעודי לשירותים שעליו מניחים את הרגליים ומביאים לתנועת כריעה העוזרת בהתפנות חלקה ומהירה.
וחשוב מאד לא להתאפק! התאפקות מחמירה עצירות ויוצרת מעגל שעלול להיות כרוני, כואב ולא נעים. ישנם פתרונות פשוטים שבהם אפשר למצוא את הדרך שגם לך יהיה נוח בחוץ או בבית וימנעו מבוכה ואי נוחות.
לקוחות ממליצים